Zaloguj się by mieć dostęp do całości serwisu
Zdjęcie |
||||
Tort toffiSkładniki* Ciasto: * 4 jajka * 8 łyżek mąki tortowej * 8 łyżek mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru pudru * 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera * margaryna i mąka do wysmarowania blachy * Krem: * 1 Krem do Tortów o smaku toffi Dr. Oetkera * 300 ml schłodzonego mleka * 100 g masła * Nasączenie do wyboru : * Wersja z alkoholem: * 100 ml ajerkoniaku, 50 ml mleka * Wersja bez alkoholu: * 150 ml słabej, lekko osłodzonej herbaty * Polewa : * 1 czekolada deserowa * 8-9 łyżek słodkiej śmietanki 30% tł. * Do dekoracji : * 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich * 3 łyżki cukru pudru Opis przygotowania Sposób przygotowania: Spód tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i obsypać mąką. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Ciasto nałożyć do tortownicy i piec 45 min. Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać zawartość torebki, miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło napuchar, a następnie dodać je do kremu, miksując wszystko na gładką masę. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty . Ajerkoniak zmieszać z mlekiem i nasączyć krążki biszkoptu. Krem toffi podzielić na trzy części. Krem nałożyć na każdy krążek ciasta. Krążki złożyć razem, a następnie posmarować górę i boki ciasta. Tort odstawić do schłodzenia w lodówce. Cukier puder rozpuścić w małym płytkim garnku, gdy lekko zbrązowieje, odstawić z ognia, wsypać orzechy i szybko wymieszać razem z cukrem. Wyłożyć na talerz, po ostygnięciu porozdzielać na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka, dodać śmietankę, rozpuścić na małym ogniu, lekko schłodzić, następnie wylać na środek ciasta i szybko rozsmarować. Wierzch tortu posypać orzechami, ponownie wstawić do lodówki. po zrobieniu powinien wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu.Nalewka pomarańczowo r11; kawowa Znalazłam kiedyś przepis w internecie. Trochę trzeba poczekać na efekty - warto !Nalewka jest bardzo kawowa i bardzo pomarańczowa , mocna , słodka , o pięknym, słonecznym kolorze - idealna na rozgrzewkę w chłodne , zimowe dni czy jesienną słotę. Składniki : 1 pomarańcza 4 dag kawy w ziarenkach 35 dag cukru 250 ml wody 0,5 litra spirytusu Wodę zagotować , rozpuścić w niej cukier , przestudzić . Do ciepłego syropu wlać spirytus Pomarańczę sparzyć i osuszyć . Końcem noża zrobić w niej kilkadziesiąt nacięć . W nacięcia powciskać ziarenka kawy . Nadzianą pomarańczę umieścić w słoju , zalać spirytusem z syropem i odstawić na 6 tygodni . Po 6 tygodniach zlać nalot znad pomarańczy , przefiltrować przez bibułę [ ja filtrowałam przez poczwórnie złożoną gazę ] i przelać do butelek . Odstawić na 3 miesiące . - Z góry ostrzegam , ze to nie jest nalewka dla osób z problemami nadciśnienia. Data: 30/06/2012 23:46 Dodany przez: Barbara Mazurkiewicz Wymiary: 640 x 425 pikseli Rozmiar pliku: 51.53Kb Komentarzy: 2 Ocena: Brak Obejrzano: 1518 |
Komentarze |
||
|
Dodaj komentarz |
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze. |
Oceny |
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.
Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny. Brak ocen.
|
Użytkowników Online
|