Zaloguj się by mieć dostęp do całości serwisu
Zdjęcie |
||||
Ciasto kruche z jabłkiem i śliwkami - POEZJA!!SKŁADNIKI:· mąka - 4 szklanki,· jaja - 4 duże· lub 5 mniejszych· proszek do pieczenia - 2 łyżeczki - płaskie,· cukier waniliowy - 1 opakowanie,· masło roślinne lub margaryna Kasia - 250 g.,· śmietana - 2 łyżki,· cynamon - 1/2 łyżeczki,· cukier 1/2 szklanki· kisiel truskawkowy -1 opak,· cukier - 2 - 3 łyżki - do piany· jabłka - 3 duże szt,· śliwki - 05 - 07 kg,· cukier - 3 - 4 łyżki - w zależności czy śliwki są mniej lub bardziej kwaśne.· cukier puder do posypania upieczonego ciasta -4 - 6 łyżek· tłuszcz - do blaszki· bułka - tarta do blaszki·PRZYGOTOWANIE:Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito (najlepiej dwa razy, by spulchnić, napowietrzyć mąkę, wtedy ciasto jest lekkie i bardzo kruche) Zagniatamy z mąki z proszkiem, cukru, cukru waniliowego, masła, śmietany i żółtek - szybko ciasto koniuszkami palców. A gdy składniki połączą się, zarabiamyje w kulę i wstawiamy na 25 - 30 minut do lodówki. W tym czasie myjemy i osuszamy jabłka i śliwki. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. Śliwki drylujemy i dodajemy do jabłek. Zasypujemy je 3 - 4 łyżkami cukru i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm lub inną smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką i na tak przygotowaną układamy wyjęte z lodówki 3/4 ciasta - rozprowadzając je na blaszce dłońmi umoczonymi w oleju, lub wcześniej rozwałkowane na stolnicy.. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i rozkładamy na nim jabłka i śliwki. Do wysokiego naczynia przelanego zimną wodą wlewamy białka, dodajemy odrobinę soli i ubijamy je na najwyższych obrotach około 3 - 4 minuty, a następnie dalej miksując dodajemy cukier i ubijamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel w proszku i dokładnie miksujemy go z pianą. Tak przygotowaną pianę wykładamy na owocach, wyrównujemy powierzchnię. Z pozostałej 1/4 części ciasta rwiemy małe kawałeczki, rozpłaszczamy je w palcach i układamy takie "łatki" na pianie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni Cpiekarnika i pieczemy na złoty kolor około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim przestudzeniu dekorujemy je cukrem pudrem Data: 28/06/2012 22:03 Dodany przez: Barbara Mazurkiewicz Wymiary: 720 x 577 pikseli Rozmiar pliku: 105.44Kb Komentarzy: 0 Ocena: Obejrzano: 1498 |
Komentarze |
Brak komentarzy. |
Dodaj komentarz |
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze. |
Oceny |
|||||||||||||||||||||
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.
Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.
|
Użytkowników Online
Gości Online: 8 Brak Użytkowników Online Nieaktywowany Użytkownik: 0 Najnowszy Użytkownik: ~Kasia Koziorowska |