Zaloguj się by mieć dostęp do całości serwisu
Zdjęcie |
||||
Przepis na ciasto czekoladowo-kajmakowe (bez pieczenia)=========================Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm.Ciasto jest dość drogie, bo potrzeba aż 3 i ½ czekolady, no ale czego się nierobi, żeby zabłysnąć! Bo to jest niesamowicie dobre ciasto!Pyszne - to za mało powiedziane. Powiedzieć, że nieziemsko pyszne r11; to też nie wystarczająco. Zachwyci osoby lubujące się w mocno czekoladowych ciastach z dużą ilością kremu. I tych nie liczących kalorii, bo jest ich w nim z ...milion. Ciężką i słodką masę uzupełnia lekka śmietana i kwaskowe bananyr30;Spód:250 g ciasteczek Digestive (to są takie owsiane ciasteczka, bardzo chrupiące i zdrowe),ale z powodzeniem mogą być biszkopty, lub inne ciasteczka kruche70 g masła100 g gorzkiej czekoladyMasa:1 puszka kajmaku (skondensowane mleko słodzone)100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej80 g orzechów laskowychWierzch:400 ml kremówki (śmietanka 36%)3 banany2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki cukru pudru2 fixy do bitej śmietany50 g mlecznej czekoladyCiasteczka mielimy w robocie kuchennym na proszek. Masło razem z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy, aby się połączyły. Dodajemy do pokruszonych ciastek i taką masą wykładamy tortownicę na spodzie i po bokach. Dociskamy dokładnie i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.Kajmak możemy przygotować samodzielnie poprzez gotowanie przez dwie godziny puszki słodzonego mleka kondensowanego (puszka przez cały czas musi być przykryta wodą) lub kupić gotowy kajmak. Kajmak ubijamy mikserem i dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady. Taką masę wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około godzinę.Banany kroimy w plasterki i maczamy w soku z cytryny (by nie poczerniały). Śmietanę ubijamy z dodatkiem fixu, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietanę mieszamy z bananami i wykładamy a masę czekoladową. Górę ciasta dekorujemy kakao lub wiórkami czekoladowymi. Znów wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Data: 28/06/2012 23:20 Dodany przez: Wymiary: 750 x 563 pikseli Rozmiar pliku: 77.82Kb Komentarzy: 1 Ocena: Obejrzano: 1812 |
Komentarze |
|
|
Dodaj komentarz |
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze. |
Oceny |
|||||||||||||||||||||
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.
Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.
|
Użytkowników Online
|